luni, 11 martie 2013

Codul bunelor maniere-Cum mancam diverse alimente

Hello,astazi va prezint cateva aspecte importante ,legate de mancare,chiar daca pare cel mai simplu lucru din lume exista anumite coduri care ne ajuta sa parem oameni civilizati si nu din jungla :)Eu sunt oarecum obsedata de codul bunelor maniere,nu stiu  toate regulile  insa imi place sa le descopar si sa le aplic .
Iata cateva reguli legate de cum  sa consumam anumite alimente daca suntem la o cina festiva sau pur si simplu la o cina cu prietenii:




Painea si sandvisurile-painea se se rupe pe masura ce mancam
                              -sandvisurile mari se taie cu cutitul si se mananca cu furculita ,iar cele mici se mananca cu mana
                               -untul nu se intinde pe felia de paine direct din untiere ci se pune o bucatica pe farfurie si apoi se intinde pe bucatica de paine deasupra farfuriei cu un cutit special
                             -dulceata si mierea nu se mananca direct din borcan ci se pune pe farfurie utilizand lingurita special adusa pentru acest scop

Se mananca cu mana:biscuitii , fursecurile , strugurii , ciresele , caisele etc.

Nu se amesteca apa cu vinul.Apa si vinul sunt doua bauturi pretioase. Ele au valoarea lor numai baute separat.

Mezelurile taiate felii sunt curatate de coaja cu furculita si cu cutitul in farfurie si nu cu mana.

Ouale fierte in coaja se mananca dintr-un paharel-suport , cel mai adesea fixat pe o farfurioara. Se sparge virful , se indeparteaza partea de sus cu lingurita , se pun cojile in suport , sub ou , si apoi , dupa ce l-am mancat spargem si coaja.

Cartofii nu se taie cu cutitul si nu se zdrobesc cu furculita in farfurie. O exceptie : cartofii fierti in coaja se inteapa cu furculita si se curata cu cutitul.

Supele nu se servesc fierbinti si  nu  suflam in ele,trebuie sa asteptam sa se raceasca si apoi le savuram incet fara zgomote si fara sa aplecam farfuria la ultima inghititura.Nu se inmoaie niciodata painea in supa si nici in sos. Dupa ce am mancat , nu stergem farfuria cu o bucata de paine.

Chiftelele , sarmalele , ruladele se taie cu furculita.

Carnea de pasare nu se mananca cu mana, carnea se aduce gata transata la masa.

Spaghetti -din castronul adus la masa , va serviti cu o portie rezonabila , apoi le mancati rasucindu-le cu furculita , sau dupa moda italiana va ajutati cu lingura. Lingura se tine in mana stanga , iar spaghetele se ruleaza cu furculita.

Orezul - se mananca cu furculita , ajutindu-ne cu cutitul.

Conopida - se taie cu furculita , nu se foloseste cutitul.

Salata si andivele - Se mananca gata taiate si preparate,daca bucatile sunt prea mari se taie cu un cutit.

Friptura, castraveciorii si gogosarii  se iau cu furculita proprie  de pe platou si se taie in farfurie pe masura ce se mananca.

Pestele nu se mananca la fel ca friptura. Nu se taie cu un cutit normal. Tacamul de peste este alcatuit dintr-un cutit de o forma speciala si o furculita mai mica. Cutitul se foloseste doar la transare , dezosare si ca ajutor la mancat. Odata operatia terminata ( desfacerea in doua si indepartarea sirei spinarii ) cutitul nu se mai foloseste la taiat. Fiind foarte moale , furculita este suficienta. Oasele pe care le avem in gura se pun pe furculita apropiata de buze sau , in cazuri extreme , le putem scoate cu ajutorul a doua degete. Pentru pestele din conserva ne slujim de furculita , tinuta in dreapta , ajutandu-ne cu o bucata de paine , tinuta in stanga. Mancatul pestelui cere o arta speciala. Inainte de a iesi in lume intrebati si apoi exersati acasa

Crevetii ca si racii -se servesc de obicei fara carapace. Daca masa e mai putin festiva crevetii se curata cu mana , respectiv se rupe capul , cu care ocazie ies si intestinele , apoi se curata din carapace. La crabi , languste si homari se rup cu mina articulatiile si apoi cu un cleste special se sparg oasele si se scoate cranea din cosul pieptului , din picioare si coada. Carnea acestor crustacee se maninca cu piine prajita si unt. Este necesar ca pe masa sa existe un bol cu apa pentru clatirea degetelor.

Stridiile-Se deschide scoica daca este inchisa , cu lama unui cutit,se scot intestinele si branhiile (au o culoare mai inchisa ) cu ajutorul furculitei. Se scoate apoi stridia din scoica desprinzind-o din articulatie. Se pune in farfurie si mananca cu lamaie , sare , piper.
Desi eu nu aplic aceasta varianta eu deschid scoica o stropesc cu lamaie si o mananc direct din carapace.Daca scoica se deschide usor inseamna ca nu este buna de mancat.

Icrele de Manciuria si icrele negre-se aduc pe un platou rondele mici de piine prajita , unse cu unt si deasupra icrele,sau putem unge noi bucati  mici de paine cu ajutorul unui cutit.

Cafeaua , ceaiul , ciocolata cu lapte - nu se lasa niciodata lingura in ceasca din care bem. Ea se pune pe farfurioara care ramane pe masa , alaturi de ceasca. Degetul mic nu se tine ridicat cand duceti ceasca la gura. Cind beti cafea turceasca sau filtru ridicati farfurioara cu mana stinga in timp ce ducem ceasca la buze cu dreapta. Bineinteles fara lingurita. Nu beti niciodata cafea , chiar daca nu aveti musafiri , fara a pune o farfurioara sub ceasca.

Prajituri , torturi - se iau cu mana daca sunt uscate , cu lingurita sau cu furculita daca sunt cu crema sau frisca.

Pere si mere - le taiem cu cutitul de fructe in patru parti pe care le curatam de coaja una cite una , ajutandu-ne de furculita. Se taie apoi in bucati pe care le mancam cu furculita. Este admis ca sferturile pe care le lasam cu coaja sa fie mancate cu mina


Fragii si capsunile - se mananca cu mana daca au codita , daca nu au se dau lingurite , mai ales cind sunt servite cu frisca.

Strugurii , visinele si ciresele -se mananca cu mina , bob cu bob. Samburii si coditele de cirese si de visine se pun pe farfurie. Strugurii se mananca cu samburi si pielita.

Piersicile - se tin cu mana stanga pentru a le taia in doua. Separam simburele de fruct si-l curatam de coaja. Se mananca fructul cu cutitul si furculita.

Prunele si caisele - le deschidem cu mana , scoatem simburele si mancam fiecare jumatate.

Portocalele , mandarinele , clementinele - le taiem coaja in forma de stea , scoatem fructul si-l separam in felii pe care le mancam cu mina. Nu este indicat sa ne servim de tacimul de fructe decit intr-o ocazie deosebita.

Bananele - se curata cu cutitul si se maninca cu mana sau , daca sunt prea moi , cu cutitul si furculita.

Pepenii si ananasul - sunt serviti in felii si se mananca cu furculita in afara de cazul exceptional in care ananasul este foarte dur si justifica folosirea cutitului. In Grecia ni se recomanda sa curatam pepenele de coaja si sa-l servim intr-un castron mare , taiat in cuburi mici ,se maninca cu furculita.

Grapefruit-ul -este servit taiat in doua si se maninca cu lingurita. In prealabil , se separa cu cutitul pulpa de coaja pentru a evita ca sucul sa tasneasca atunci cind il mincam.

Kiwi - se taie in doua , iar miezul se mananca cu lingurita.


sursa

4 comentarii:

  1. util si interesant :)
    majoritatea le stiam :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da :) acestea sunt doar o parte ,mai sunt muulte dar le-am selectat pe cele mai uzuale

      Ștergere
  2. mie mi se par mai mult decat utile articolele astea.

    spre exemplu, stiam ca oul se mananca din suport, dar nu stiam cum se procedeaza cu coaja :).

    RăspundețiȘtergere
  3. utile sfaturi,unele chiar nu le stiam:*

    RăspundețiȘtergere