sâmbătă, 18 mai 2013

Carmin,E 120 sau cum mancam gandaci

In ziua de azi nici numai stii ce sa mananci ,fiindca majoritatea produselor contin substante ciudate si daunatoare,m-am gandit sa va vorbesc despre unul dintre cei mai intalniti coloranti si anume Carminul sau E 120 .Producatori se lauda pe etichete cu denumirea de colorant natural,si da este natural dar nu si benefic organismului !!!
Carminul este produs de fapt din pulberea obtinuta de la un  "gandacel "  sau din ouale acestuia numit Cosenila(sau  păduchele de plante) originar din Mexic ce traieste pe cactusi  .

 Din Cosenila se extrage un colorant rosu aprins, ce apoi este transformat in  carmin sau acid carminic.Se extrage doar din gandacul femela.

Sunt ucise prin inecare in apa iar apoi sunt puse la uscat(artificial sau la soare ). Cand ajung la aprox. 30% din greutate pot fi prelucrate pentru obtinerea colorantului prin strivire sau stoarcere.Pentru producerea unui kg de cosenila sunt necesare aprox 100.000-150.000 de gandaci.Combinata cu alti aditivi poate avea diverse culori de la violet pana la portocaliu.

 Deoarece este extras din insecte, carminul nu poate fi consumat de către vegani, vegetarieni şi nici de unele grupări religioase.

Acest colorant a fost folosit de foarte mult timp pentru colorarea tesaturilor sau de catre pictori pentru operele lor.Acum il intalnim in alimente si cosmetice .

In cosmetice cosenila este folosita pentru fabricarea rujurilor :|,fardurilor ,pudrelor s.a .Oare nu gaseau o alternativa mai buna,din plante spre exemplu ??!!Oare pudra de sfecla nu ar fi buna?!

Nu este recomandat copiilor sau persoanelor cu hipertensiune. S-au constatat putine reactii adverse, in general alergii sau in unele cazuri aparitia astmului.

Si cand te gandesti ca noi ne oripilam de alte popoare ca mananca gandaci si alte chestii ,dar si noi mancam, unii din nestiinta ,altii din nepasare sau din lipsa de bani ...



=

4 comentarii:

  1. De carminul din gandaci stiam de mult timp, si nu ma mai sperie.Gandeste-te ca sunt crescuti in ferme si totul este controlat, si este singura metoda pentru a obtine colorantul rosu.
    Cat despre ce gasim in mancare..hmm, cred ca asta e putin pe langa alte minuni daca e sa luam la puricat unele liste...

    RăspundețiȘtergere
  2. da si eu stiam dar am avut o discutie interesanta cu cineva si mi-am adus aminte de el ,da poate e mai "mititel" pe langa altele mult mai daunatoare ,oricum eu incerc sa ma feresc de produsele care il contin dar nu tot timpul reusesc ...

    RăspundețiȘtergere
  3. sincer iti spun ca mi s-a facut greata :(((( urasc gandacii de orice fel si nu vreau sa am de-a face cu ei.

    RăspundețiȘtergere