Craciunul este o sarbatoare importanta pentru noi moldovenii.Postul este sfant,se spune ca cine tine post se va bucura mult mai bine de bucatele servite in prima zi de Craciun,si chiar asa este .Aproape de venirea Craciunului se fac turtele cu nuca,o specialitate pe care o ador,abia astept sa faca mama ,sunt delicioase.
cam asa arata turtele,pacat ca numai gasesc pozele de anul trecut.aceasta e luata de pe net.
In ziua de Ignat -20 decembrie are loc sacrificarea porcului un adevarat ritual unde se aduna toate rudele ,chiar si vecinii pentru a ajuta la pregatirea bucatelor.Se zice ca porcul care n-a fost taiat in aceasta zi nu se mai ingrasa, caci si-a vazut cutitul.
Se mai spune ca Dumnezeu a lasat Craciunul ca omul sa fie in aceasta zi satul.
In Ajunul Craciunului -24 decembrie se impodobeste bradul,copiii mai spre seara pleaca cu colindul,cele mai cunoscute sunt "Steaua sus rasare","Mos Craciun","Sus la poarta Raiului","Noapte de vis","Trei pastori","Colindita".Dupa ce se intorc de la colindat il asteapta bucurosi pe Mos Craciun cel darnic:).Se crede ca la miezul noptii, , apa se preface in vin, iar animalele vorbesc.De asemenea in Ajun de Craciun se curăţă hornul, iar funinginea e pusă la rădăcina pomilor pentru rod bogat.
Particip la concursul “Sarbatori in oale noi"! pe http://www.retetecalamama.ro/!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu