Laptele este primul aliment care ne hraneste si ne ofera elementele necesare pentru o viata sanatoasa ,de aceea sursa de unde provine este foarte importanta.Eu am crescut cu laptele de tara, de la vacute fericite,care aveau la dispozitie intinderi mari de pasune.Erau doar ele si natura ,iarba verde proaspata si apa de izvor erau un adevarat rasfat pentru ele.
M-am bucurat cand am aflat faptul ca laptele din iaurturile Danone, ~90% este colectat de la ferme din Romania, eu credeam ca e din strainatate si aveam asa un sentiment de tristete stiind cat de bun este laptele oferit de vacutele noastre.Zilnic prin programul Danone de dezvoltare se produc suplimentar 70 de tone de lapte.Laptele ajunge la fabrica in mai putin de 24 de ore cu ajutorul cisternelor rapide .
Beam cu atata pofta ,faceam "mustati " ,bunica facea branza sau lapte batut si deasupra se forma un strat gros de smantana ,yammy avea un gust deosebit care mi-a ramas intiparit ,desi laptele batut nu prea era si nici acum nu este preferatul meu...In schimb iaurturile le ador, sa fie cat mai cremoase si cu un continut ridicat de grasime,cele cu 0,01 nu au nici un gust dupa parerea mea ,nu imi plac .
Iata cateva motive bune pentru a consuma iaurt:
- asigura o creștere si dezvoltare armonioasa a organismului.
-prin aportul de proteine, iaurtul contribuie la reinnoirea permanentă a tesuturilor, asigurand dezvoltarea armonioasa și sanatoasa a copiilor
-prin fermentii lactici activi mentine echilibrul florei intestinale, de asemenea fermentii lactici vii produc o crestere a sistemului imunitar.
Stiti cum rezista laptele fara conservanti?
Iaurt = lapte + fermenti
Fermentarea laptelui este o metoda naturala de conservare, la fel ca si cele aplicate in mod traditional in gospodarie: sararea, acidularea, uscarea sau sterilizarea termica.
*fermentii sunt iaurturi concentrate si deshidratate in vid, la temperatura joasa,arata ca niste bobiţe
albe, ambalate in cutii asemanatoare celor de lapte.
Acidul lactic rezultat din fermentarea laptelui ,protejeaza iaurturile de alterare si le pastreaza perfecte un timp mai indelungat.Importanta este igiena stricta si respectarea temperaturii optime de pastrare intre -2 si +6 grade Celsius .
Termenul de valabilitate este strans legat de calitatea ingredientelor și a procesului de producție.
In general sunt urmate cam aceleasi etape de producere a laptelui fermentat ca si in gospodarie,diferenta consta in calitate,igiena si reteta .
Nu se folosesc glutamati sau alte produse din aceasta categorie.
Se folosesc doar coloranti de origine vegetala, carminul a fost eliminat complet din toate produsele din aceasta luna .
E important sa stim ce consumam si sa facem alegerile potrivite pentru sanatatea noastra !
Inchei in stil poetic :))
Vacutele din Romania zburda fericite
Dau lapte mult, nu sunt deloc zgarcite
Laptele este colectat repejor in cisterne
La fabrica Danone ajunge ,ferit de bacterii externe
Cu grija si o igiena strica este fermentat
Astfel iaurtul e gata pentru a fi savurat !
Pupici!
Danone sunt singurii care-mi inspira incredere si care se gandesc la tot felul de proiecte de bun augur :)
RăspundețiȘtergereda danone sint singuri care ne plac si mincam cu micutul meu in fiecare zi
RăspundețiȘtergere