Salcamul este arborele care imi aminteste cel mai mult de copilarie.Mireasma florilor sale parfumate albe sau roz ,parca o simt si acum cand inchid ochii.Ma jucam cu florile de salcam foarte des,faceam coronite ,ghirlande ,chiar am incercat sa fac si parfum :)) citisem eu intr-o revista ,uneori le mancam asa ca atare cand imi era pofta de ceva dulce .Florile de salcam nu erau doar preferatele mele ,ci si al albinutelor ,erau foarte multe care zumzaiau in jurul lor .Albinutele erau tare harnice si eu cam profitam de pe urma muncii lor,imi aducea bunicul faguri plini cu miere de salcam si eram in stare sa-l mananc tot daca nu ma oprea bunica :))
Mierea de salcam face parte din categoria mierii "monoflore" ,adica albinutele sunt atat de indragostite de florile de salcam incat nu mai zumzaie pe la alte floricele :) .
Albinutele au fost atat de darnice incat mi-au adus si mie o parte din comoara lor - Mierea de salcam Roua Florilor de la Apidava,500g .
Mierea de salcam este o miere de calitate superioara ,are o culoare deschisa si transparenta ,fiind singurul sortiment care nu cristalizeaza decat dupa 1-2 ani in functie de puritate si de mediul de pastrare .Gustul este unic,aromat ,nu foarte dulce, placut .
Mierea de salcam are proprietati antiseptice contine multe vitamine (in special B1, B2, B6 ,B9 si B12), fitohormoni, compusi aromatici, acizi organici (lactic, oxalic, citric, malic), flavona, flavonoide, dextrina si diversi compusi ai azotului ,contine si substante minerale precum : calciu, potasiu, siliciu, magneziu, sodiu, fosfor, cupru si sulf.In total contine aproximativ 435 de substante ,de aceea mai este denumita si "hrana"vie".
Celelalte proprietati ale mierii de salcam ar fi : expectoranta, sedativa si cicatrizanta, trateaza afectiunile gastrice , este calmant gastric ,imbunatateste activitatea inimii, ficatului, creste procentul de hemoglobina din sange.
Mierea de salcam este un excelent tonic pentru copii, convalescenti, este ideala pentru intarirea sistemului imunitar , este recomandata si pentru femeile insarcinate daca medicul este de acord.
Eu prefer mierea ca inlocuitor al zaharului ,niciodata nu m-a atras zaharul in starea lui pura,desi ascuns in preparate e destul de tentant.Pe cand mierea ma atrage, tot timpul am rezerve de miere in casa,in fiecare dimineata imi indulcesc ceaiul sau cicoarea cu miere .
Avand ceva probleme cu stomacul mi-am facut un obicei dimineata cand ma trezesc sa iau o lingurita de miere pe stomacul gol,amestecata cu propolis,polen,catina,ghimbir sau curcuma ,in fiecare saptamana o consum intr-o combinatie diferita si efectele benefice nu se lasa asteptate.La recomandarea medicului consum mierea cu 30 de minute inainte de masa ,pentru a ma bucura de efectele sale benefice.
Mierea de salcam este un pansament natural,cand e foarte frig imi crapa mainile si aplic un strat generos de miere ,las sa actioneze 5-10 minute si dupa pielea mea este mai catifelata si nu ma mai ustura atat de tare,iar crapaturile se vindeca mai repede.
Dulciurile sau orice alt fel de mancare , preparate in casa ,majoritatea le fac cu miere,ies mai gustoase si mult mai aromante :
Briose cu fructe de padure si miere
Cotlet de porc cu mere caramelizate(cu miere)
Mierea de salcam de la Apidava este delicioasa , imi place mult ambalajul practic,o pot lua cu mine oriunde .
Avantaje produs:
– flacoanele au un capac special pentru miere, care nu permit prelingerea nici unei picaturi de miere dupa folosire;
– nu necesita folosirea linguritei;
– nu se sparge ;
– poate fi reumplut ;
– este mult mai usor decat borcanul din sticla;
Practic şi modern!
Este practic si modern, usor de folosit de catre tineri şi copii, neexistand riscul de murdarire, si poate fi folosit fara a fi nevoie sa ai la îndemana o lingurita.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu