duminică, 19 august 2018

Cum ne pastram inima sanatoasa?

Inima este organul care pompeaza sange cu oxigen in tot corpul. Este localizata in cavitatea toracica in spatele sternului, intre plamani si deasupra diafragmului. Inima este inconjurata de un sac plin cu lichid numit pericard. Sangele este pompat de la inima spre organe prin artere si se intoarce la inima prin vene. Cea mai mare artera din corp este aorta si cele mai mari vene ale organismului sunt venele cave.

Inima are o capacitate de adaptare remarcabila, de aceea, afectiunile sale pot fi asimptomatice.

Mi-a placut zicala “Inima poate fi altar sau iad”,desi se refera mai mult la partea sufleteasca a inimii,din punctul meu de vedere se aplica si la partea trupeasca .Stresul o poate transforma in iad, iar afectiunea si linistea,in altar.
Inima este motorul vietii, pompeaza aproximativ 7200 l de sange pe zi, sange bogat in oxigen si substante nutritive esentiale pentru organele corpului uman, bate de 70 de ori pe minut, deci de 31,5 milioane de ori intr-un an, ceea ce presupune mult efort si munca.

Bolile de inima fac milioane de victime anual. Desi bolile de inima sunt asociate cu varsta inaintata,din pacate sunt  multe persoane tinere  care cad rapuse de infarct miocardic sau stop cardiac.

O inima mare nu este un lucru pozitiv  daca ne referim la partea trupeasca . Dimensiunea mare a unei inimi poate fi simptomul unei boli de inima. La adulti, inima normala este de marimea unui pumn.
 Inima marita, poarta denumirea de cardiomegalie, se poate dezvolta din motive
 - temporare (in caz de stres sau evenimente care au o puternica incarcatura emotionala)
- permanente (muschi cardiac slabit, boli coronariene, probleme valvulare sau aritmie).

Inima femeilor bate mai repede decat cea a barbatilor ,cu aproape 6 batai mai mult pe minut. Acest fenomen este posibil deoarece inima unui barbat este mai mare (cu aproximativ 25%) decat cea a unei femei, astfel incat pompeaza mai mult sange intr-o singura bataie.
Inima nu se opreste cand stranutam , contrar la ce auzisem , inima nu sare peste o bataie atunci cand stranutam,ci pur si simplu nu pompeaza aceeasi cantitate de sange. Singura data cand inima se opreste este numai atunci cand o persoana sufera un stop cardiac.

Cum ne pastram inima sanatoasa?

Sunt milioane de recomandari,le voi sublinia pe cele esentiale :

Alimentatia sanatoasa

Dieta nesanatoasa cu o singura masa pe zi sau mese repetate, cu exces caloric, cu exces de sare, grasimi saturate sau indulcitorii industriali de tipul siropului de glucoza-fructoza, fumatul, sedentarismul, alcoolul in exces , sunt cei mai importanti factori de risc pentru a dezvolta o boala de inima .
O inima sanatoasa se mentine cu o alimentatie sanatoasa,cantitatea se ajusteaza in functie de cat de activi suntem .

 Iata cateva reguli esentiale privind modul in care ne alimentam:

- se recomanda evitarea alimentelor fripte, prajite, murate, fermentate, alimente tip „fast food“/"junk food", conservelor si consumul cu moderatie al grasimilor animale
- se mananca doar cand apare senzatia de foame si nu din lipsa de ocupatie;
-se mananca incet, fara stres, intr-un mediu linistit;
- se recomanda servirea meselor la ore fixe;
- se recomanda respectarea celor trei mese pe zi ,fara a elimina una dintre ele ;
- hrana trebuie bine mestecata inainte de inghitire;
- se mananca pe saturate, dar fara excese;
- nu se beau lichide in timpul mesei, deoarece ingreuneaza digestia, acestea se consuma cu 30 de minute inainte si dupa mese;
- dupa ora 17.00 nu se consuma alimente bogate in proteine deoarece  se digera greu, iar cu doua-trei  ore inainte de culcare nu se consuma nimic.



Activitatea fizica regulata
O viata activa poate diminua riscurile aparitiei bolilor cardiovasculare. Timpul petrecut in aer liber, facand cat mai multa miscare ,prin exercitii variate ajuta la revigorarea plamanilor si inimii, protejandu-va de bolile cardiovasculare.



Autosugestia
Starile emoţionale negative sunt la fel de contagioase ca şi bolile. Ganditi pozitiv,daca suferiti de o boala nu va identificati cu ea,deoarece intarziati vindecarea.Practicati  exercitii de autosugestie  de tipul – pozitiv,concis,realizabil.


Afectiunea celor din jur
Studiile stiintifice au demonstrat ca oamenii care sunt inconjurati de afectiune,atentie, au mult mai putine probleme cu inima decat ceilalti.


Suplimentele din plante medicinale
Plantele medicinale ayurvedice contribuie la mentinerea sanatatii si a functionarii normale a inimii.




Suplimentul  alimentar ayurvedic  100% natural  Lyon Heart  de la Ayurmed este un tonic cardiovascular natural, de ajutor pentru un ritm cardiac normal si o tensiune arteriala stabila. Reduce spasmele arterelor coronare responsabile cu transportul sangelui catre organe, imbunatatind randamentul muschiului inimii.
Fitonutrientii din LYON HEART contribuie la o circulatie sanatoasa prin mentinerea elasticitatii si structurii vaselor de sange si a tensiunii arteriale in limite normale. Sustine rezistenta si sanatatea vaselor sistemului circulator prin cresterea metabolismul lipidelor cu eliberare de energie si mentinerea nivelul normal al lipidelor din sange.


Contribuie la:

- mentinerea starii de sanatate si functionarea normala a inimii;
- mentinerea ritmului cardiac si a valorilor normale de tensiune;
- sustinerea circulatiei coronariene si sistemice;
- eliminarea excesului de apa din organism.




Proprietatile plantelor din compozitie:



Terminalia arjuna (Arjuna) - este un protector cardiac, sustine functionarea normala a inimii, ritmul cardiac si mentine tensiunea arteriala in limite normale. Scade presiunea sistolica si spasmele coronariene.


Withania somnifera (Ginseng indian) - este adaptogen, contribuie la tonifierea generala si la obtinerea de performante fizice si mentale normale in conditii de stres, oboseala. Este neuroprotector, fortifica structurile nervoase, imbunatateste concentrarea si memoria si incetineste imbatranirea. Sustine functia cardiaca prin cresterea fortei de contractie si mentinerea tensiunii arteriale in limite normale. Sustine sistemul imunitar si sistemul antioxidant endogen, creste rezistenta si ajuta organismul la adaptarea la conditiile de mediu.


Crataegus oxyacantha (Paducel) - este utilizat in afectiunile cardiovasculare, deoarece are actiune tonica cardiaca si vasodilatatore, restabileste valorile normale ale tensiunii arteriale, scade nivelul colesterolului sanguin, favorizeaza circulatia periferica la nivelul inimii si creierului. De asemenea, are actiune anticoagulanta. Regleaza si stabilizeaza ritmul cardiac in caz de hipertensiune sau hipotensiune arteriala, tensiune arteriala oscilanta, cardiopatie ischemica, insuficienta cardiaca moderata, aritmii, nevroze cardiace, ateroscleroza, arterita obliteranta. In caz de sechele post-infarct, paducelul este foarte eficient, favorizand revascularizarea muschiului cardiac si stabilizarea valorilor tensiunii arteriale.


Rosa centifolia (Trandafir indian) - contine foarte multe minerale si vitamine care sustin functionarea normala a sistemului cardiovascular.


Tribulus terestris (Coltii-babei) - sustine circulatia sanguina, protector cardiac si coronarian, scade tensiunea arteriala. Reduce lipidele serice prin cresterea metabolizarii si eliberare de energie.


Commiphora mukul (Guggul) - regleaza nivelul hormonilor tiroidieni sustinand metabolismul lipidic (stimuleaza metabolizarea grasimilor) si cresterea utilizarii energiei. Impiedica transformarea carbohidratilor in trigliceride. Reduce coagularea si creste circulatia sanguina.



    Vara ,soarele este un Don Juan si poate "frange" multe inimi ,razele sale fierbinti pot fi o mangaiere ucigatoare .

    Una dintre consecintele expunerii la temperaturi ridicate cauzate de "Don Juan"  este deshidratarea,  o problema cu care se confrunta majoritatea oamenilor, dar care ii afecteaza in mare masura pe cei cu probleme de inima.De la caldura la persoanele cu probleme cardiace apare o suprasolicitare a sistemului cardiovascular prin cresterea debitului cardiac si prin scaderea tensiunii arteriale din cauza vasodilatatiei. De aceea Lyon Heart  este util atat pentru preventie, cat si ca adjuvant in cazul diferitelor afectiuni cardiovasculare, ajutand la stabilizarea valorilor tensiunii arteriale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu