Graviola(Guanabana) este un copac vesnic
verde ce creste in regiunile
tropicale, in salbaticie, in inima Amazonului si Asia de Sud-Est.
Graviola – este fructul tepos verde din copacul
Guanabana, originar din America Centrala si de Sud - are pulpa alba,suculenta
si foarte moale, cu seminte mari si negre. Aroma sa variaza de la picant la
foarte dulce. Miezul se poate consuma ca atare sau poate fi folosit pentru a
prepara diverse bauturi. Graviola este o sursa naturala bogata in vitamina C,
vitaminele din complexul B si fibre dietetice.
Compozitia chimica si valorile nutritionale ale
fructului de graviola (100 gr comestibile):
Umiditate
|
80.6%
|
Fibre
|
3.3
g
|
Grasimi
|
0.31
g
|
Proteine
|
1
g
|
Zaharuri
|
13.54
g
|
Vitamina
C
|
20,6
mg
|
Potasiu
|
278
mg
|
Sodiu
|
14
mg
|
Magneziu
|
21
mg
|
Fosfor
|
27
mg
|
Fier
|
0,6mg
|
Tiamina (B1) 0,07 mg
Riboflavina (B2) 0,05 mg
Niacina (B3) 0,9 mg
Acidul pantotenic
(B5) 0,253 mg
Vitamina B6 0,059 mg
Acid Folic (B9) 14 ug
Colina 7,6 mg
|
Zinc 0.1
mg
|
Citrulina
(proteina) 10
|
Arginina
(aminoacid) 10
|
Acid
capronic (lipide) 10
|
Anonaine
(izochinolin) 10
|
Anonaine
(izochinolin) 10
|
Asimilobine
(izochinolin) 10
|
Compozitia
chimica a frunzei:
Lactone
|
Annohexocin,
annomuricina (A, B, C si E), anomutacina, anopentocina (A, B si C),
muriocreacina, gigantetronemina, mirihexocina (A si C), javoricina
|
Izochinoline
|
anonaine,
anoniine, aterospermine, coreximine
|
Lipide
|
acid
gentisic, lignoceric, acid linoleic conjugat, acid stearic
|
Compozitia
chimica a semintei:
Lactone
|
anomonicina,
anomontacina, anonacina, anomuricatina, anonacinona, javoricina
|
Mai
contine
|
anomuricatina
(proteina), acid linoleic (lipide), bullatacin, culatacinone, miricoreacin,
mrihexocin, anomucirin (A si B), muricatocin (A si C), muricapentocin
|
Beneficii
medicale:
Frunzele
|
Antispasmodice,
sedative, impotriva malariei, antidiabetice, vasodilatatoare
|
Frunzele
si scoarta
|
Dezinfectant
|
Frunzele
si radacina
|
Insecticid
|
Scoarta
|
Antibacteriale,
impotriva ulcerului, amoebicide
|
Scoarta
si semintele
|
Antiparazitar
|
Fructul
|
Galactagog(stimulează
secretia laptelui)
|
Floarea
|
Antioxidant
|
Compozitia chimica al acestui fruct mi-a dat ceva
batai de cap ,am gasit o multime de variante sper ca aceasta de mai sus pe care
am gasit-o pe wikipedia este si cea potrivita,desi mai las aici cateva variante, prima din Brazilia
si cealalta din Ecuador,poate difera si in functie de sol,zona,clima etc. ,nu
stiu ce sa zic ,nu sunt specialist in domeniu:
In sfarsit oricare ar fi valorile exacte ,dupa cum se poate
observa abunda vitaminele ( din grupul B si vitamina C) si sarurile
minerale (magneziu, potasiu, fier), insa nu lipsesc nici aminoacizii, fibrele,
grasimile si proteinele. Saraca in calorii pulpa contine circa 75 calorii / 100
grame, astfel graviola se numara printre acele fructe, considerate ideale ,pentru
o dieta hipocalorica.
Proprietatile atribuite se datoreaza
principiilor active, prezente in fructul de Graviola:
- acetogeninele (au un rol esential
in lupta contra cancerului);
- fitosterolii (au rolul sa reduca
nivelul colesterolului ”rau”);
- acidul elagic (are proprietati
anticancerigene si antioxidante);
- cumarina (substanta cu actiune
antivirala si antibacteriana);
- GABA sau acidul amino-butiric (are
efecte calmante impotriva anxietatii);
- taninii (polifenoli cu proprietati
astringente, antiinflamatoare, antidiareice,s.a.)
Frunza
de graviola a fost studiata pe larg pentru proprietatile sale anti- cancer ,
dar medicina traditionala a folosit toate parțile copacului pentru tratarea durerii ,
inflamatiei, malariei, diabetului si parazitilor.
Samanta si frunza de graviola contin
cantitati mari de vitamine C și E, responsabile in mare parte pentru efectele sale
puternice antioxidante .
Mai mult de 200 de compuși chimici
au fost identificati in planta graviola, cele mai notabile fiind alcaloizii,
fenolii și acetogeninele .
Principalele substanțe fitochimice
active din frunze, semințe, tulpini și pulpa de graviola sunt acetogeninele. Aceste
substanțe chimice actionează impotriva parazitilor, tumorilor canceroase, a
inflamatiei, a microbilor , a insectelor si intaresc imunitatea .
4 beneficii pentru sanatate aduse de Graviola:
Capacitatea
de lupta anti-cancer - Acetogeninele din
graviola sunt cele mai promitatoare
molecule care protejeaza si ucid celulele canceroase. Aceste produse fitochimice sunt produse in fructul graviola,
frunze, tulpini, scoarță și semințe. Acetogeninele
selecteaza doar celulele canceroase și
nu dauneaza celulelor sanatoase. In urma studiilor Graviola isi
dovedeste eficienta in tratarea cancerului de : colon, de san, pancreatic,
pulmonar, de prostata,de piele,de ficat,de col uterin,combate leucemia.
Are efecte antioxidante
- Conform
mai multor studii, concentratiile mari de antioxidanti ale frunzelor, fructelor si cojilor de graviola au impiedicat deteriorarea oxidativa a celulelor prin
eliminarea radicalilor liberi si reducerea speciilor reactive de oxigen. Productia de specii de oxigen reactiv poate avea ca rezultat
deteriorarea ADN-ului si moartea celulelor.
Extractele de
flori de Graviola au de asemenea proprietati
antioxidante si ar fi putea fi folosite ca, conservanți pentru uleiuri
alimentare pentru a preveni rancezirea.
Activitatea
antioxidanta din graviola este corelata cu continutul de polifenoli , carotenoizi, tanini si antociani.
Combate
agentii patogeni - Extractele de coji, frunze și
semințe de graviola au o activitate antimicrobiana impotriva diferitelor
microorganisme, inclusiv paraziti, virusi, tulpini bacteriene gram-pozitive si
gram-negative.
-
combate parazitii - extractele de Graviola
au inhibat cresterea Plasmodium falciparum, parazitul care provoaca malarie la
om.
-
combate bacteriile - extracte din
semințe de graviola, radacini, frunze și / sau coaja au avut activitate
antibacteriana impotriva: Pseudomonas aeruginosa , Staphylococcus aureus ,
Staphylococcus albus, Vibrio cholerae, Escherichia coli, Klebsiella pneumonia,
Bacillus subtilis, Proteus vulgaris, Enterococcus faecalis, Enterobacter
aerogenes , bacteria Providencia stuartii;inhiba cresterea agentilor patogeni
orali : Streptococcus mutans , Streptococcus
mitis , Porphyromonas
gingivalis.
-
combate virusii - extractele de graviola
au redus replicarea virusul herpes simplex 1 si virusului herpes simplex 2
-
combate ciupercile - extractele de frunze
de graviola au inhibat cresterea Candida albicans.
Reduce inflamatia - Pulpa si coaja graviolei au redus
inflamatia la șoareci prin reducerea mediatorilor chimici ai inflamației (COX
și oxidul nitric) .
Extractele
de frunze au redus inflamatia cronica prin
scaderea mediatorilor inflamatori (oxid nitric, TNF-α și IL-1β).
Limitari
si avertismente
Cele
mai multe beneficii ale graviolei au fost studiate numai la animale și celule.
Desi rezultatele sunt semnificative, aceste beneficii pot sau nu fi aplicate
oamenilor, iar aceste extracte trebuie evaluate in continuare pentru efecte,
doza optima, siguranta pe termen lung si potentialele efecte secundare.
Efecte
secundare
In
ciuda potentialului lor anti-cancer remarcabil, acetogeninele din graviola pot
fi toxice pentru celulele nervoase si pot traversa bariera hemato-encefalica .
Dupa
12 luni, consumul de suc de graviola la soareci a crescut productia de specii
reactive de azot , molecule care pot deteriora celulele .
Suplimentele
dietetice, inclusiv graviola și alte specii de plante Annonaceae , au
determinat cresterea mortalitatii celulare in celulele creierului uman .
Sucurile
de graviola si extractele de frunze pot
intensifica efectele veninului de vipera.
Bineinteles ca, tot la natura apelez pentru a-mi intari imunitatea, remediile naturale, remediile ayurvedice, din plante indiene bogate in substante nutritive sustin sanatatea, vitalitatea si echilibrul natural al organismului.
Noul supliment ayurvedic Graviola Star, 100% natural, de la Ayurmed sustine integritatea celulelelor si eliminarea din organism a celulelor anormale,avand efect anticangerigen. Componentele antioxidante sustin organismul in protejarea celulelor fata de stresul oxidativ, procesele degenerative si imbatranirea celulara prematura. Fitonutrientii sustin echilibrul si functionarea normala a sistemului imunitar. Produsul contribuie la mentinerea activitatii de detoxifiere a ficatului si a unui tranzit intestinal normal, care asigura eliminarea toxinelor din organism.
Contribuie la:
- Sustinerea integritatii celulelor si la eliminarea din organism a celulelor anormale;
- Protejarea celulelor fata de stresul oxidativ, reducand procesele degenerative si imbatranirea celulara prematura;
- Sustine procesul de detoxifiere a ficatului;
- Echilibreaza tranzitul intestinal, asigurand eliminarea toxinelor din organism;
- Echilibrul si functionarea normala a sistemului imunitar.
Proprietatile plantelor din compozitie:
Annona muricata (Graviola) - fructul de Annona muricata (pulpa de fruct) contine carbohidrati (14.63-16,5%), proteine 1%, vitamine (B1, B2, PP, B9), minerale (Ca, K, P, Fe), aminoacizi (triptofan, methionina, lizina), fibre 3,3%, enzime (pectinaza, catalaza, peroxidaza), vitamina C 25%, ulei volatil (β-caryophilen 12,7%, linalol 7,8%, α-terpineol 2,8%), acetogenine 0,1-0,3% (derivati de chinolina- anonaine, anonine, asimilobine). Pulpa de fruct este utilizata in alimentatie sub forma de suc, sirop, nectar, gem, jeleu. Stimuleaza receptorii din creier pentru a produce serotonina si poate avea un efect antidepresiv. Cantitatea mare de vitamina C (20,6-25%) ii confera o excelenta actiune antioxidanta si sustine sistemul imunitar, crescand capacitatea naturala de autoaparare. Are actiune antimicrobiana, antibacteriana, antifungica. Fibrele din fruct contribuie la mentinerea unui tranzit intestinal optim si echilibrul florei bacteriene intestinale. Graviola poate fi asociata cu arabinoxylan si turmeric pentru potentarea actiunii imunomodulatoare. Extractele standardizate contin acetogenine exprimate in annonacina sau 2-3% acetogenine exprimate in annonacina. Mecanismul de acțiune al fructului se realizează prin blocarea producției de ATP (adenozintrifosfat) a celulelor anormale prin urmare aparitia a apoptozei.
Curcuma longa (Turmeric) - pulberea de rizom (Turmericul) contine in principal curcuminoide 5% (Curcumin (3%), demethoxycurcumin, bisdemethoxycurcumin), ulei volatil (sesquiterpene α si β-turmerone, atlantone, zingiberene), peptide solubile in apa, polizaharide. Curcuminul are actiune antioxidanta foarte puternica asemanatoare cu alti polifenoli (neutralizeaza radicalii liberi si stimuleaza sistemul enzimatic antioxidant endogen), reduce peroxidarea lipidica, reduce agregarea plachetara, normalizeaza nivelul fibrinogenului. Mentine fluiditatea sangelui si normalizeaza fluxul sanguin. Curcumina are actiune antiinflamatoare nesteroidiana. Curcumina reduce productia de histamina, reducand astfel reactia organismului la alergeni. Controleaza nivelul colesterolului sanguin prin reducerea absorbtiei si cresterea conversiei in acizi biliari la nivelul ficatului. Contribuie la detoxifierea organismului (amplifica activitatea enzimelor detoxifiante).
Contraindicatii: fara efecte adverse la doza si modul de utilizare recomandate. Produsul nu contine ingrediente cu potential alergenic.
Modul de utilizare si doza recomandata:
Adulti: cate 1-2 tablete de 3 ori pe zi, cu ½ ora inainte de masa.
Recomandat a fi folosit minimum 3-6 luni. Se poate repeta la nevoie.
Pentru celule fericite alege Graviola Star!
Guanabana or the fruit of soursop tree which is having considerable broad leaves are known as one of the evergreen plants in the world. The plant is native to most of the areas in South Asia and the African countries. This is a wonderful fruit which is used in various medicinal purposes in traditional practices. Not only that it is a tasty fruit to eat it in its raw nature. But, at the same time, it can be used as juice and other homemade sweets. https://www.healthytipsme.com/guanabana/
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
Ștergerehttps://www.healthytipsme.com/guanabana/
RăspundețiȘtergere