Osul este un tesut dinamic, in continua remodelare, pe tot parcursul vietii.
Osul este un rezervor de calciu, magneziu, fosfor, sodiu si alti ioni necesari pentru mentinerea functiilor homeo statice. Osul are o structura compacta si spongioasa ce ii confera rezistenta si consistenta necesara exercitarii functiei sale mecanice.
Osul este format din saruri de calciu, care ii confera consistenta solida, 99% din cantitatea de calciu se afla in oase. Restul de calciu de 1%, intra in compozitia sangelui si indeplineste alte roluri esentiale pentru buna functionare a organismului.
Calciul are multiple roluri, insa cel mai cunoscut este cel de construire a masei osoase. Pentru a indeplini aceste roluri, aportul de calciu trebuie sa se incadreze in limite normale.
Alimentele si bauturile acide precum : carnea, ciocolata,produsele lactate , sarea, zaharul,otetul, alcoolul,bauturile carbogazoase, cafeaua, ceaiurile diuretice şi unele medicamente (antihipertensivele si antiinflamatoarele steroidiene) elimina calciul din organism.
Spre exemplu :
Pentru amatorii de multa carne (printre care ma aflu si eu,recunosc...): daca consumul de carne este mai mare de 100 de grame pe zi, se transforma in acid uric, care se elimină odata cu ureea si cu calciul din organism.
Pentru cei care nu pot trai fara o cafeluta sau doua/noua...(aici nu ma incadrez beau foarte rar cafea): specialistii spun ca la fiecare cescuta de cafea, pierdem 5-6 miligrame de calciu. Cei care consuma zilnic cafea sunt expusi riscului de a face osteoporoza.
Pentru cei care iubesc produsele lactate(aici am doua maini ridicate...nu stiu de ce nu ma pot lipsi de ele...): Paradoxal produsele lactate contribuie pierderea calciului din oase datorita continutului bogat de proteine care face ca acestea sa fie acide, PH-ul sanguin sa scada, iar pentru echilibrarea lui sa se elibereze calciul din oase.Aceasta teorie este sustinuta de raw vegani.
Pe langa calciu si vitamina D joaca un rol important in dezvoltarea si mentinerea sanatatii oaselor, facilitand absorbtia calciului si a altor minerale in tractul gastrointestinal. Studiile de specialitate au descoperit ca persoanele cu deficiente de vitamina D au o densitate osoasa scazuta si prezinta un risc crescut de fracturi pe masura ce inainteaza in varsta.
Lizina joaca si ea un rol important in dezvoltarea si mentinerea sanatatii oaselor,aceasta este un aminoacid esential care participa la formarea tuturor proteinelor.
- Ajuta la reducerea aparitiei si progresiei demineralizarii osoase, prin reglarea metabolismului calciului.
- Ajuta la stabilizarea colagenului in tesuturi prin reducerea actiunii enzimei colagenaza.Colagenul este o proteina dura cu un rol important in refacerea cartilajelor si totodata in cresterea gradului de lubrifiere, alaturi de acidul hialuronic.
Osteoporoza este o afectiune care afecteaza sistemul osos. Oasele devin foarte fragile, o simpla cazatura sau chiar actiuni obisnuite, cum ar fi aplecarea sau tusea, pot provoca o fractura.
O persoana poate dezvolta osteoporoza datorita unor factori precum:
Grosimea oaselor (densitatea osoasa), in tinerete;
Starea de sanatate - daca mai are si alte afectiuni care pot favoriza aparitia osteoporozei (boala celiaca, boala inflamatorie intestinala, boli renale sau hepatice, lupus);
Alimentatia dezechilibrata;
Lipsa activitatatii fizice;
Istoricul familial- daca parintii au fost diagnosticati cu osteoporoza exista mai multe sanse de a dezvolta osteoporoza;
Varsta - riscul de osteoporoza creste odata cu varsta;
Sexul - femeile au sanse mai mari de a dezvolta osteoporoza decat barbatii;
Nivelul hormonal - persoanele care au fie un nivel prea mare sau prea mic de anumiti hormoni, cum ar fi hormoni sexuali, hormoni tiroidieni, dar si hormoni secretati de glandele suprarenale sunt predispuse riscului de a face osteoporoza ;
Consumul de anumite medicamente precum: corticosteroizii - care interfereaza cu procesul de reconstructie osoasa;antiacidele – folosite pentru tratarea refluxului gastric s.a.
Sfaturi pentru a preveni sau pentru a inceti evolutia osteoporozei:
Optati pentru o dieta bogata in:
proteine - carne de pui,peste, nuci, legume, oua
calciu -femeile si barbatii au nevoie de 1.000 mg de calciu pe zi intre 18 si 50 de ani; 1.200 dupa aceasta varsta de 50 de ani la femei, iar la barbati dupa implinirea varstei de 70 de ani)
vitamina D -doza zilnica recomandata adultilor variaza intre 600 si 800 unitati
Renuntati la fumat;
Faceti miscare zilnic;
Evitati consumul excesiv de alcool;
Optati pentru suplimentele alimentare din plante medicinale indiene precum :
Osteo Power – acesta contine plante ayurvedice cunoscute : Coada calului, Vita de vie, Catina, Urzica care contribuie la formarea si mentinerea structurii si mineralizarii oaselor scheletului, a dintilor, parului, unghiilor si pielii.
Mineralele din plante, prin absorbtia si depunerea lor in oase, sustin procesul natural de refacere si remodelare a calusului in cazul fracturilor, precum si densitatea osoasa.
Formarea normala a colagenului contribuie la sustinerea procesului de refacere a oaselor, tendoanelor, ligamentelor si cartilajelor dupa traumatisme sau efort fizic prelungit. Sustine mineralizarea si structura osoasa la persoanele varstnice.
Complexul de fitonutrienti din produs sustine activitatea normala a inimii, presiunea sanguina, procesul de coagulare, contractia musculara, functionarea normala a sistemului nervos si imunitar.
OSTEO POWER de la Ayurmed contribuie la:
- formarea si mentinerea structurii si mineralizarii oaselor scheletului, a dintilor, parului, unghiilor si pielii;
- sustinerea procesului natural de refacere si remodelare a calusului in cazul fracturilor, precum si a densitatii osoase;
- formarea normala a colagenului, sustinand procesul de refacere a oaselor, tendoanelor, ligamentelor si cartilajelor dupa traumatisme sau efort fizic prelungit;
- sustinerea mineralizarii si structurii osoase la persoanele varstnice;
- sustinerea activitatii normale a inimii, a presiunii sanguine, a procesului de coagulare, a contractiei musculare si a functionarii normale a sistemelor nervos si imunitar.
Modul de utilizare si doza recomandata:
Copii de peste 12 ani: cate 1 tableta de 2 ori pe zi;
Adulti: cate 1-2 tablete de 3 ori pe zi.
Se administreaza cu 1/2 ora inainte de masa sau la o ora dupa masa, pe o perioada de minimum o luna, optim 3-6 luni.
Bolile de oase sunt ingrozitoare,stiu din experienta familiala,sunt foarte dureroase si te consuma fizic si psihic, de aceea eu cred ca e foarte importanta preventia.Daca stiti ca aveti cazuri in familie de osteoporoza sau alte boli de oase ,cred ca e timpul sa schimbati ceva in viata voastra,eu incerc cat pot sa previn sper sa imi si iasa .Am inceput cura cu Osteo Power fiindca atunci cand e foarte frig simt o durere ascutita la nivelul genunchilor si pot spune ca deja durerea s-a ameliorat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu