Mierea romaneasca este speciala,am incercat multe sortimente de miere,de prin Italia,Franta si alte tari ,dar nici o miere nu este mai gustoasa si mai parfumata decat mierea romaneaca.Gustul si parfumul mierii romanesti au impresionat chiar si strainii ,vazusem la TV acum ceva timp un domn din Japonia care era fascinat de miere romaneasca si promitea ca mierea noastra va ajunge si pe mesele japonezilor,mi s-a parut chiar dragut .
Mierea de salcam este mierea mea de suflet,fiindca imi aminteste de copilarie ,este si primul sortiment de miere pe care l-am gustat prima oara in viata mea .Imi amintesc si acum cu drag cand mi-a adus bunicul de la un vecin un borcan mare cu miere de salcam ce avea un fagure mare in mijloc.Am devorat borcanul singura intr-o saptamana :)) il ascunsesem in pod, ca sa nu o manance fratele meu.
Mierea de salcam face parte din sortimentele de miere de calitate superioara, fiind cel mai solicitat, datorita aromei si gustului deosebit pe care il are. Are un gust parfumat, fin si delicios datorita continutului mare de fructoza ,din aceasta cauza se zahariseste si mai greu ,isi pastreaza fluiditatea pana la 2 ani.
Si pentru albinute iernarea cu miere de salcam este recomandata datorita faptului ca aceasta nu se cristalizeaza usor, iar albina este scutita de un consum de energie suplimentar.
Mierea de salcam este denumita si „hrana vie” datorita numarului impresionant de 435 de substante nutritive pe care le contine. Printre cele mai cunoscute amintim:
· vitaminele B1, B2, B,6, B12, B9 (acid folic);
· substante minerale :calciu, potasiu, siliciu, magneziu, sodiu, fosfor, cupru, calciu si sulf;
· enzime, fitohormoni (hormoni vegetali), acizi, flavonide (substante antioxidante), dextrina, factori antibiotici.
Mierea de salcam are efect energizant, tonifiant, laxativ, emolient, expectorant, antiseptic, diuretic, sedativ, antianemiant, stimuleaza digestia, curata ficatul, regleaza tranzitul intestinal, imbunatateste activitatea inimii si a sistemului circulator, ajuta la refacerea organismului dupa efort, combate oboseala, stimuleaza sistemul imunitar si creste numarul de globule rosii din sange.
Mierea de SALCAM ECOLOGICA DI MELIO de la Apidava provine din padurile de salcam din Podisul Transilvaniei. Are o culoare frumoasa alb-galbuie, cu o stralucire speciala si transluciditate. Are un miros discret, denotand aceeasi eleganta si rafinament ca si floarea de salcam. Este considerata a fi unul dintre sortimentele de miere de cea mai buna calitate.
Al doilea sortiment de miere romaneasca foarte cunoscut este mierea poliflora .Mierea poliflora este mai bogata in nutrienti decat mierea monoflora,desi mierea monoflora este mai scumpa,albinutele zboara din floare in floare si aduna tot ce e mai bun de la florile de pe camp.
Mierea poliflora este un aliment complet, poate cel mai complet aliment natural din cate exista. Are in compozitie zaharuri simple, fructoza, glucoza, vitamine din complexul B, vitamina C, enzime si minerale.
Mierea poliflora asa cum am mentionat este mai bogata in vitamine si saruri minerale decat mierea monoflora.
Mierea poliflora contine:
· vitamine B1, B2, B3, B5, B6, vitamina C, vitamina K s.a;
· minerale Fe, Ca, Mg, Bor – ajuta la sintetizarea vitaminei C;
· enzime, acizi organici si hormoni, glucoza si fructoza.
Mierea poliflora stimuleaza pofta de mancare, imbunatateste digestia, stimuleaza functiile ficatului si mareste procentul de hemoglobina in sange.
Mierea poliflora de calitate se cristalizeaza , tocmai pentru ca este naturala şi nu pentru ca ar avea zahar adaugat .
Mierea POLIFLORA ECOLOGICA DI MELIO de la Apidava este recoltata din zona cu flora foarte variata din Podisul Transilvaniei, are o stralucire speciala , cu o tenta de chihlimbar.
Acest sortiment este considerat a fi o miere usor de asimilat datorita continutului de glucoza, sucroza si fructoza, de aceea este recomandata in alimentatia copiilor, adolescentilor si a varstnicilor.
Nu se adauga miere in bauturi a caror temperatura depaseste 40 grade C, deoarece calitatile mierii sunt alterate si isi pierd proprietatile curative.
Nepotica mea cand a vazut noile sortimente de miere di Melio de la Apidava ,m-a intrebat daca sunt aduse de zanele florilor,conform imaginii de mai sus se pare ca are dreptate :)
Asa ca i-am spus povestea reginei Apidava si a zanelor florilor asa cum mi-a cerut:
A fost odata ca niciodata un taram magic ,plin de flori minunate si paduri infinite,acest taram se numea Romania .Pe acest taram traiau albinutele si zanele florilor .Zanele florilor erau micute si gingase ,insa frumusetea lor eclipsa uneori chiar si soarele.Zanele aveau o sarcina foarte importanta,ele erau protectoarele florilor si isi luau foarte in serios aceasta sarcina,nimeni ,in afara de albinute nu se apropriau de florile lor parfumate.Zanele si albinutele erau ca niste surori,se ajutau reciproc .
Albinutele aveau nevoie de flori pentru a supravietui si zanele aveau nevoie de mierea albinutelor pentru a avea energie sa pazeasca intregul taram.
Albinutele erau conduse de Maiestatea Sa Regina Apidava ,o regina buna la suflet,calda,iubitoare si foarte darnica,care avea grija de albinutele ei ,dar si de zanele florilor,de aceea toate vietatile o indrageau.
Albinutele colecteau patru substante foarte importante pentru viata lor:
nectar,polen,propolis si apa .
Nectarul este principala sursa de energie pentru albinute. Acesta este secretat de flori (desi unele plante secreta nectar si prin frunze) si este o substanta dulce, alcatuita din circa 70% apa si restul substante dulci.
Albinele recolteaza nectarul si il depoziteaza intr-o portiune speciala a esofagului lor, pentru a-l transporta apoi la stup, unde va fi folosit pentru prepararea mierii.
Mierea este un aliment special, pe care albinele il produc din nectarul si polenul florilor pentru a-si face provizii pentru iarna, cand nu exista alte surse de hrana.
Albinutele colecteaza nectarul din flori, cu ajutorul piciorusele lor de care se prind si grauncioarele de polen, il poarta inapoi la stup, unde va fi amestecat cu saliva lor foarte bogata in enzime, si daca sunt conditii prielnice, mierea va fi gata in cateva zile.
Mierea este depusa in faguri, care vor fi capaciti numai atunci cand umiditatea ei este de 20%. Mierea este depozitata in stup in partea superioara si de jur imprejurul “cresei”, astfel incat accesul la hrana sa fie cat mai rapid.
Polenul este o substanta sub forma de pudra, care este produsa de organele masculine ale florilor.
Atunci cand albinutele se aseaza pe flori pentru a recolta nectar, grauncioarele fine de polen se vor agata de perisorii de pe piciorusele lor. Polenul este o sursa importanta de hrana pentru albine si puiuti si reprezinta sursa de vitamine si minerale din dieta albinelor.
Propolisul este o substanta rasinoasa pe care albinutele il recolteaza de la diverse plante si il cara la stup tot in saculetii de polen. Albinele folosesc propolisul pentru a acoperi gaurile care se afla in stup, pentru a repara fagurii stricati sau pentru a izola eventualii intrusi din stup, care sunt prea mari pentru a fi evacuati. Propolisul este folosit in scop igienic pentru curatarea stupului, deoarece contine substante antibacteriene si antifungice.
Apa este folosita pentru hranirea larvelor fiind amestecata cu mierea si pentru consumul propriu al albinutelor . De asemenea, in zilele calduroase albinele folosesc apa si pentru a mentine temperatura constanta din stup, printr-o metoda de racire care se realizeaza prin evaporarea apei. Apa este carata de albine tot cu ajutorul unei portiuni speciale din esofagul lor. Este esential sa existe o sursa de apa in apropierea stupului,fiindca fara ea albinutele nu ar supravietui.
Toata mierea produsa de albinute era adusa Reginei Apidava si aceasta hotara cum o va imparti .Zanele primeau si ele partea lor ,acestea aveau doua zane capetenie: Roua Florilor si di Melio,care se ocupau de preluarea mierii de la Regina Apidava si impartirea acesteia la toate zanele.
Erau foarte multumite de calitatea mierii ,iubeau mierea ,preferata lor era cea de salcam,datorita aromei deosebite ,dar si mierea poliflora care le dadea cea mai multa energie .
Aveau si doua zane care ieseau in afara taramului si le aduceau miere de la alte regine insa niciuna nu era la fel de gustoasa precum cea de la Regina Apidava...
Va Urma...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu